Terveellistä ruokaa edullisesti

Epäterveellisesti syömistä perustellaan usein sillä, että terveellinen ruoka on kallista. Terveellisesti voi syödä myös edullisesti, kunhan suunnittelee ostokset, hyödyntää kasviksia ja seuraa hintoja. Muutos on lähes vaivatonta, kunhan omia kulutustottumuksia tarkkailee uudesta näkökulmasta. Toiseksi suurin kuluerä asumisen jälkeen ovat ruokamenot. Edullisesti syöminen voi olla välttämätöntä tai vuosikymmeniä jatkunut tapa. Osa haluaa selvitä ruokahuollosta pientä budjettia noudattaen. Hyvinvoinnista huolehtiminen on ollut pitkään tärkeää. Terveellisesti syöminen koetaan usein kalliiksi ja vaivalloiseksi. Terveellinen ruokavalio ei kuitenkaan vaadi superfoodeja tai noutosalaatteja eikä sitä tarvitse rakentaa fileiden varaan. Terveellisen ruokavalion ainekset ovat edullisia: kasviksilla ja täysjyvätuotteilla saa rakennettua perustan. Kattausta täydennetään hyvillä proteiineilla unohtamatta pehmeitä rasvoja.

Kasviksia monipuolisesti

Juurekset, sipulit ja kaalit ovat edullisia kasvisvaihtoehtoja. Monikäyttöisinä niistä saa loihdittua erilaisia ruokia ja tuovat lautaselle väriä ja makua. Jalostustapaa vaihtelemalla ei pääse kyllästymään. Yhtenä päivänä voi tehdä salaattia, toisena lämmintä lisäkettä keittäen tai paahtaen. Marinoimalla kasvisten makuun saa vaihtelua. Kasviksia voi laittaa lämpimän ruuan sekaan. Tiukkaankin budjettiin mahtuu hedelmistä omenat ja banaanit sekä tarjouksia seuraamalla muitakin vaihtelua tuomaan. Peruskasvisten kilohinta on 1-2 euroa ympäri vuoden. Puolen kilon päivätavoitteen saavuttaa helposti kohtuullisin kustannuksin. Satokauden kasviksia hyödyntämällä vaihtelua saa edullisesti. Ruokaohjeiden soveltaminen kannattaa. Kannattaa valita omalle kukkarolle parhaiten sopivat kasvikset. Erikoislajikkeiden sijaan voi ostaa tavallisia tomaatteja tai sipuleita. Pakastekasvikset pelastavat tilanteen silloin, kun aikaa pilkkomiseen ei ole, tai tuoreet kasvikset ovat liian kalliita. Proteiinin ohella täysjyvätuotteista saa hyödyllistä kuitua. Hiutaleita ja leseitä saa edullisesti ja niitä voi käyttää leivontaan, mysleihin ja puuroon. Täysjyväisiä ja tummaa pastaa, riisiä, ohratuotteita ja muita vastaavia voi käyttää aterioiden lisukkeina.

Kasviproteiinit

Aterian kallein osa on proteiini, mutta terveellisyyttä arvostava löytää myös edullisia vaihtoehtoja. Kasviproteiinia saa edullisesti esimerkiksi soijarouheesta, pavuista ja linsseistä. Tutustumisen voi aloittaa lisäämällä purkillisen kypsiä kikherneitä keittoon ruokaisuutta lisäämään. Pavuista voi tehdä kasvisten kanssa proteiinipitoista tahnaa, jota voi levittää leivän päälle. Näin saa vaihtelua leikkeleille ja juustoille. Kuivatut pavut ja herneet ovat kaikkein edullisimpia, vaikkakin kypsennetyt säilykkeet ovat käteviä. Kuivatut tuotteet vaativat liottamista ja keittämistä, mutta hinta putoaa helposti noin kolmasosaan pientä vaivaa näkemällä. Vähärasvaiset lihatuotteet ovat terveellisempiä kuin rasvaisemmat. Aina ei ole kuitenkaan mahdollista valita vähärasvaista. Lopputuloksesta saa terveellistä kasviksien avulla. Rasvaisemman lihan kaveriksi voi laittaa kasviksia kaksi kertaa enemmän kuin lihaa, jolloin lopputulos on terveysnäkökulmasta katsottuna ihan hyvää. Vähärasvaiset maitotuotteet, kananmuna, muikku ja silakka ovat myös hyviä kohtuuhintaisia proteiininlähteitä.

Kasvispainotteisuus pienentää kustannuksia

Proteiininlähteiden kilohinnat ovat usein korkeampia kuin hevituotteiden. Kasviksia suosimalla vatsan saa täyteen edullisesti ja kalliit ainekset saa riittämään pidemmälle. Monesti ruokavaliossa on liikaa proteiinia mutta kasviksia liian vähän. Harva syö riittävästi kasviksia. Huolimatta siitä, että proteiini on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, kohtuullistaminen olisi tärkeää useimpien suomalaisten kohdalla. Ruokavalioon saa monipuolisuutta ja vaihtelevuutta myös ilman liha- ja kalakeittoja. Kasviksia saa riittävästi suosimalla wokkeja, patoja ja keittoja. Tällöin myös kohtuullinen liha- tai kala-annos pysyy riittävänä ruokailijaa kohden. Valmistuotteet ovat aina kalliimpia kuin ruuan valmistaminen itse. Jauhelihakeitto itse valmistaen noin neljä kertaa halvempaa kuin valmiskeitto. Sämpylät puolestaan ovat noin seitsemän kertaa kalliimpia leipomotuotteina kuin itse valmistaen. Kotikokin on myös helppo varmistaa, mitä ruoka sisältää. Suolan määrään on helppo vaikuttaa itse, kun valmistaa ruuan alusta alkaen. Kaapista löytyviä tuotteita hyödyntäen myös hävikkiruuan määrä pienenee. Valmisruuissa ja puolivalmisteissa on myös hyviä vaihtoehtoja, joten niitä voi huoletta käyttää tarvittaessa. Kasvispakasteiden käyttö helpottaa arkea.