Onko kryptorahasta uudeksi rahajärjestelmäksi?

Monissa eri lähteissä on paljon keskusteluita nykyaikaisen rahajärjestelmän tulevaisuudesta. Taloustieteilijöiden mukaan nykyinen järjestelmämme on jo vanhentunut ja uuden aika on ollut jo pidempään tulla, mutta sellaista vain ei ole vieläkään tullut, onko virtuaalisessa kryptovaluutassa maailman markkinoiden pelastajaksi?

Kryptovaluuttojen idea syntyi jo 1990-luvun lopulla, mutta silloinen internet ei vielä mahdollistanut niiden toteuttamisesta vaan siihen meni vielä parikymmentä vuotta lisää. Kryptovaluutta on kryptografiaan perustuva digitaalinen virtuaalivaluutta. Kryptovaluuttoja on nykyisin yli 5000 kappaletta, ja uusia syntyy koko ajan. Niistä tunnetuin on vuonna 2008 syntynyt Bitcoin. Bitcoinin lisäksi on olemassa useita satoja erilaisia kryptovaluuttoja, joita yleensä kutsutaan vaihtoehtovaluutoiksi (”altcoins”). Niillä saattaa olla erilaisia ominaisuuksia ja niiden käyttötarkoitus voi olla määritelty.

Esimerkiksi Uusibittivaluutta.fi sivusto kertoo alan uutisista ja kryptovaluutoista itsenäisenä sivunaan, keskittyen täysin lohkoketjuihin ja rahankäytön tulevaisuuteen. Jotain on varmasti tapahtumassa, ja jotta sitä olisi helpompi seurata, on hyvä valita parikin eri sivustoa, joiden uutisia lukemalla voi päästä kenties paremmin kärryille, mistä on kyse, ja mitä on tapahtumassa.

Bittiraha kohtaa kritiikkiä

Kritiikin kohteena oli erityisesti bitcoinin louhinnan vaatima valtava energiamäärä, joka on aiheuttanut vakavia ympäristöhuolia. Mutta vastaavasti on kyllä myös tuotu esille, että tulevaisuuden kodin aurinkopaneelilla varustettu katto voitaisiin määrätä myllyttämään kryptovaluuttoja lämpimänä päivänä. Louhinta olisi tässä skenaariossa jo valmiiksi integroituna energiaverkkoon.

Kiinassa on asiaa myös tutkittu, koska Kiinalla on tavoitteena kääntää päästömääränsä laskuun noin vuonna 2030 ja tulla hiilineutraaliksi vuoteen 2060 mennessä, niin siihen laskelmaan kryptovaluutan louhinta ei oikein sovi. Kiinan tiedeakatemian sekä Tsinghuan, Cornellin ja Surreyn yliopistojen tutkimuksen mukaan kryptovaluutan hiilijalanjälki yltää suuruudellaan Kiinan kymmenen suurimman kaupungin päästöjen joukkoon. Itseasiassa noin 75 % maailman bitcoineista louhitaan Kiinassa, koska sähkön hinta on Kiinassa edullista. Tutkijoiden mukaan Kiinan bitcoin-louhinnasta aiheutuvat päästöt ylittävät Italian ja Saudi-Arabian kokonaisenergiankulutuksen vuoteen 2024 mennessä. Huipussaan bitcoinin louhinta voisi vastata noin 5,41 prosenttia Kiinan sähköntuotannon päästöistä.

Kryptot ja sijoittaminen

Kryptoraha toimii tällä hetkellä myös mielenkiintoisena sijoituskohteena, mutta todella riskikohteena. Hyvällä onnella voit saada sijoituksellesi hetkessä huiman kehityksen, tai yksi varomaton twiitti Elon Muskilta ja menetät ison osan sijoituksiesi arvosta – se kertoo kaiken tämän hetken volatiliteetistä. Kryptorahassa eli virtuaalisessa valuutassa on varmasti potentiaalia, mutta missä vaiheessa sen tasaantuu, ja mitkä tuhansista virtuaalisista valuutoista oikeasti ovat sellaisia, jotka jäävät olemaan, ja mitkä ovat vain tähdenlentoja?

Kryptoihin sijoittaminen ja Matti Meikäläinen

Kuinka vaikeaa on sitten lähteä sijoittamaan kryptovaluuttoihin? Jos ei itse halua louhia valuuttaa, niin aina voi lähteä suoraan ostamisen ja myymisen linjalle, eli tekemään kauppaa aivan kuten tekisi osakekauppaa.

On tärkeää muistaa, ettei kukaan muu ole vastuussa kryptovaluuttasijoituksistasi kuin sinä itse. Mieti siis tarkkaan, ennen kuin päätät sijoittaa rahojasi kryptovaluuttoihin. Kryptovaluuttamaailmassa kaikki hyväksytyt valuutat tunnetaan nimillä ”fiat”, ”fiat-raha” tai ”fiat-valuutta”. Vaikka nimeen sisältyykin sana ”valuuta”, muistuttavat kryptovaluutat ennemminkin osakkeita kuin tavallisia valuuttoja. Kun ostat kryptovaluuttoja, ostat todellisesti teknologiaosakkeen, pätkän lohkoketjua ja pienen palan verkostoa.

Kryptovaluuttapörssit

Tavallisimpia paikkoja kryptovaluuttojen käsittelemiseen ovat pörssit. Pörssit ovat paikkoja, joissa kryptovaluuttaa voi ostaa ja myydä ”fiat-valuuttoja” vastaan. Kryptopörssin luotettavuuden ja laadun arvioimiseen on olemassa monia mittareita, kuten likviditeetti, monipuolistaminen, maksut ja kulut, osto- ja myyntirajoitukset, kauppavolyymi, turvallisuus, vakuutukset, käytettävyys, jne. Internet tarjoaa meille huomattavasti parempia sijoituspalveluita kuin pankit. Tässä lista muutamista erinomaisista netin kaupankäyntipalveluista, joissa kryptovaluutat ovat osa sijoituskohdevalikoimaa.

    eToro – yksi maailman suosituimmista kaupankäyntialustoista, jonka kautta kryptovaluuttoihin sijoittaminen on halpaa ja helppoa

    Plus500 – tarjoaa kaikki suurimmat kryptovaluutat, ja erikoistuu CFD-kaupankäyntiin

    Capital.com – maailman vanhimpiin kuuluva sijoituspalveluita tarjoava yritys, joka erikoistuu CFD-kaupankäyntiin

    Libertex – hyvä valikoima kryptovaluuttoja, joilla voi käydä alustalla CFD-kauppaa

    Revolut – pankkisovelluksena aloittanut rahoituspalvelu, jonka valikoimiin on hiljattain lisätty kryptovaluutat

Jos olet vielä aivan ummikko, tässä vaiheessa kannattaa vasta lähteä tutkimaan, mistä oikeasti on kyse. Tsekkaa vaikka tämän artikkelin sisälinkit ja käy katsomassa, onko niistä joku sivusto seuraamisen arvoinen ja laita se vaikka omaan selaimeesi muistiin. Muista kuitenkin, että sijoittaminen kryptovaluuttoihin sisältää huomattavasti suuremman riskin kuin esimerkiksi rahastoihin tai perinteisiin pörssiosakkeisiin sijoittaminen, mutta myös mahdollistaa nopeamman tuoton.