Moni menettää syksyllä motivaation liikkua ja laihduttaa. Iltojen kylmetessä ja pimetessä, sohva ja karkkipussi houkuttelevat katsomaan televisiota. Kesä on saattanut kulua grillaillessa ja herkutellessa, mutta siitä ei kannata tuntea syyllisyyttä. Itsensä sättiminen kannattaa unohtaa ja keskittyä tasapainon ja motivaation löytämiseen ja ottaa arkeen mukaan terveelliset elämäntavat.
Motivaatiota voi lisätä tekemällä
Pieniä muutoksia tekemällä huomaat pian, että olo on kevyempi ja parempi. Laihduttaminen muuttuu palkitsevammaksi. Rimaa ei kannata nostaa liian korkealle heti aluksi, sillä tuloksia ei synny nopeasti ja tappiomieliala valtaa mielen. Laihduttamiseen kannattaa suhtautua positiivisesti ja nähdä asiat myönteisesti. Tavoitteet kannattaa asettaa realistisesti ja sitoutua noudattamaan suunnitelmia. Arjen kiireiden keskellä ei kuitenkaan kannata rakentaa lisää stressiä liikunnan takia. Hyvinvointia voi lisätä myös kuuntelemalla musiikkia. Motivaatiota voi kasvattaa tekemällä. Kun syö terveellisesti, keho alkaa kaivata terveellistä ruokaa, ja epäterveellinen ruoka maistuu liian rasvaiselta. Jokainen kuitenkin kaipaa välillä herkutteluhetkiä. Sopivan tasapainon löytäminen onkin tärkeää. Säännöllisesti liikkuva alkaa kaivata juoksulenkkiään tai muuta liikunta-annosta.
Viekö sosiaalinen media liikaa aikaa?
Mieti miten käytät sosiaalista mediaa. Seuraatko negatiivisia ihmisiä, vai positiivisia ja terveitä elämäntapoja noudattavia? Sosiaalisen median antama mielikuva jostakin vieraasta henkilöstä on usein vahvasti kaunisteltu, eikä kannata uskotella itselleen, että muut ovat paremmassa kunnossa ja elävät terveellisemmin. Omaan hyvinvointiin ja itseen keskittyminen kannattaa, muista ei kannata murehtia. Treenit jäävät joskus väliin, eikä aina voi syödä terveellisesti. Pieneen pettymykseen ei kannata takertua. Moni ei jaa lipsahduksiaan sosiaalisessa mediassa, joten ei kannata kuvitella, ettei muu syö koskaan epäterveellisesti. Seuraa sellaisia kanavia, joista saat motivaatiota ja energiaa arkeesi. Omaa elämää kohtaan kannattaa ottaa positiivinen ja armollinen asenne.
Älä keskity liikaa laihduttamiseen
Jokaisella meistä on kiireitä, eikä vapaa-aikaa kannata aikatauluttaa ainoastaan urheilulla ja ruokavalion suunnittelemisella. Aina omaa aikaa ei löydy. Liiallisen kiireen kuristaessa arkea kannattaa keskittyä johonkin sellaiseen, josta nauttii ja unohtaa laihduttaminen hetkeksi. Ajan kuluessa kuin siivillä herkkujen miettiminen unohtuu eikä tulevat liikuntasuoritukset stressaa. Kannattaa antaa itselleen aikaa eikä stressata liian suorituskeskeisesti. Jos aikataulutettu elämä tuntuu hyvältä eikä aiheuta ylimääräistä stressiä, kannattaa suunnitelmaa noudattaa. Jokainen löytää ne itselleen parhaiten sopivat menetelmät kuuntelemalla itseään. Joskus stressi helpottaa treenaamalla vähän rankemmin.
Treenien suunnittelu
Säännöllisen liikunnan ottaminen mukaan arkeen helpottaa suunnittelemalla treenit etukäteen. Varaa kalenterista säännöllisesti aikaa, jonka pyhität liikunnalle. Syksyisin alkaa uusia ryhmäliikuntatunteja ja usein tunneilla ollaan vasta aloittamassa sarjoja, joten mukaan pääsee helposti. Viikon tiettyä liikuntapäivää voi ajatella rutiinina kuten esimerkiksi hampaidenpesua. Liikunnasta tulee lähes huomaamatta osa arkea. Silloin ei ala miettimään huvittaako lähteä tunnille vai ei, vaan urheilusta tulee tapa. Liikuntasuorituksia ei kannata ahnehtia liikaa kalenteriin, jotta harrastaminen pysyy motivoivana ja miellyttävänä. Motivaation syntymistä ei kuitenkaan kannata jäädä odottamaan, vaan lähteä reippaasti liikkeelle. Liikunnan jälkeen tulee hyvä olo ja onnistumisen iloa siitä, että sai lähdettyä liikkumaan.
Keskity positiiviseen asenteeseen
Pieniinkin tekoihin kannattaa olla tyytyväinen. Joskus voi olla iloinen jo siitä, että jätti toisen pullan ottamatta. Kannattaa iloita jokaisesta pienestäkin teosta, jotka edistävät terveyttäsi. Jos laihduttamisen näkee ainoastaan retkahduksina ja pakkokuureina, tulee siitä ahdistavaa ja epäonnistumisen pelko leijuu lähistöllä koko ajan. Asioita ei kannata miettiä negatiivisen kautta. Jos pääsee aluksi liikkumaan vaikkapa kerran viikossa ja herkkujen syönti rajoittuu viikonloppuun, on sekin jo pieni voitto. Jokaisen kannattaa keskittyä niihin omalla kohdalla parhaiten toimiviin pieniin tekoihin ja olla iloinen myös niistä pienistä onnistumisista.