Iän myötä painonhallinta vaikeutuu, kun energiankulutus pienenee ja aineenvaihdunta hidastuu. Liikunnan merkitys korostuu, jotta kunto säilyy hyvänä. Ravintotottumusten tarkastaminen voi olla tarpeen. Aikaisemmin helposti hoikkana pysynyt saattaa eläkeiän lähestyessä huomata, että paino nousee salakavalasti. Painonhallinta vaikeutuu ikääntymisen myötä monesta erilaisesta syystä. Myös yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat. Painoa kannattaa hallita myös ikääntyessä.
Aineenvaihdunta hidastuu
Aineenvaihdunta alkaa hidastumaan vähitellen 30 ikävuoden jälkeen. Painonnousua selitellään usein juuri aineenvaihdunnan hidastumisella. Aineenvaihdunnan hidastuminen ei kuitenkaan ole merkittävää. Suurin syy siihen, että energian kulutus pienenee, on liikunnan määrän väheneminen. Käytännössä ikääntyessä liikutaan vähemmän ja hitaammin kuin aikaisemmin. Ikääntyminen rauhoittaa vauhtia luonnollisesti. Rauhoittumista ei välttämättä huomaa itse, sillä kuntoliikuntaa saatetaan harrastaa säännöllisesti. Arjessa liikuntaa voi tulla vähemmän, kun lapset ovat kasvaneet. Pienten lasten kanssa tuli liikuttua enemmän ja myös kotitöiden hoitamiseen meni enemmän energiaa. Pikkulapsiarjessa ei ollut aikaa löhötä sohvalla televisiota katsellen. Useita pienistä asioista muodostuu suuri vaikutus kokonaiskulutukseen ja kun huomioidaan aineenvaihdunnan hidastuminen, paino alkaa vähitellen nousta. Ikääntyessä toimintakyky voi olla aikaisempaa huonompi. Monella on jonkinlaista pientä vaivaa, jotka vaikuttavat toimintaan ja liikkumiseen. Lihaskudos vähenee ikääntymisen myötä ja kehon muoto muuttuu.
Hormonit ja painonhallinta
Naisten elämää rytmittää hormonien vaihtelu. Murrosiän jälkeen kuukausittaiset vaihtelut, mahdolliset raskaudet ja vaihdevuodet vaikuttavat hormonitoimintaan. Mielitekoihin ja syömisen hallintaan vaikuttaa vahvasti myös hormonitoiminta. Yksilölliset kokemukset voivat olla hyvin erilaisia. Vaihdevuosien myötä monella paino lisääntyy. Hormonitoiminnan muutokset eivät varsinaisesti lisää painoa, mutta ne vaikuttavat mielialaan ja siten myös painonhallintaan ja syömiseen. Vaihdevuodet tuovat suuren muutoksen niin henkisesti kuin fyysisestikin ja jos aikaisemmin on ollut helppo turvautua mielialasyömiseen, voi se vaihdevuosien myötä lisääntyä merkittävästi. Lohtusyöminen on muutakin kuin nautiskelua, vaikka syömisellä yritetään helpottaa alakuloa ja erilaisten muutoksien tuomaa hämmentyneisyyttä. Paino nousee erilaisista syistä helposti ikääntymisen ja vaihdevuosien myötä. Siihen ei kuitenkaan tarvitse alistua, vaan kannattaa tarttua härkää sarvista ja ryhdistäytyä. Painonhallinnassa mietitään terveyttä, eikä pelkästään yritetä saada paino laskemaan millä keinolla hyvänsä. Iän myötä oman terveyden huomioiminen on entistä tärkeämpää.
Lihakset ja luusto
Ihmisen tukiranka muodostuu luista ja lihaksista, jonka kunto vaikuttaa toimintakykyyn ja kokonaisterveyteen merkittävästi. Painonhallinnassa on tärkeää maksimoida rasvakudoksen väheneminen kuitenkin niin, että minimoidaan lihas- ja luukudoksen kato. Lihasten kannalta on tärkeää pudottaa painoa maltillisesti. Hitaasti painoa pudottamalla lähteneet kilot ovat todennäköisemmin rasvaa eikä lihasta. Kannattaa varmistaa, että ruokavaliossa on riittävästi proteiinia kuten kanaa, kalaa, lihaa tai palkokasveja kummallakin pääaterialla. Proteiinit auttavat suojaamaan lihaskudoksen menetykseltä. Myös maitotaloustuotteita kannattaa käyttää riittävästi. Proteiinien lisäksi niistä saa kalsiumia, joka on tärkeää luustolle. Aikuiselle ei muodostu uutta luukudosta, joten on erityisen tärkeää säilyttää olemassa oleva ja ehkäistä osteoporoosia. Kalsiumin kaverina toimii D-vitamiini. Auringon lisäksi riittävän D-vitamiinin saannin voi turvata vitamiinilisällä.
Liikunnan merkitys
Liikunnan avulla energiankulutus lisääntyy sekä lihaskudos kasvaa. Samalla painonhallinta helpottuu. Hyvä fyysinen kunto vaikuttaa myös siten, että toimintavuodet elämänkaaren loppupäässä lisääntyvät. Kannattaakin liikkua mahdollisimman monipuolisesti. Päivittäinen liikunta on suositeltavaa. Liikunta voi olla välillä vauhdikkaampaa ja välillä rauhallisempaa. Kuntoliikunnan lisäksi arkiaskareet ovat hyvää liikuntaa. Tärkeintä on liikkua riittävästi. Aerobisen liikunnan lisäksi tarvitaan lihaskuntoharjoittelua. Venyttely on syytä muistaa. Liikunta kannattaa aloittaa aina rauhallisesti. Jokaiselle löytyy varmasti se juuri itselle parhaiten sopiva laji. Liikunnan määrä on tärkeintä, ei vauhti.
Tiesitkö?
Lue Iltalehden artikkeli siitä kannattaako viikon D-vitamiinit syödä kerralla?