Kehonpainoharjoittelu

Hyvään kuntoon voi päästä myös harjoittelemalla vain omalla kehonpainolla. Kehonpainoharjoittelu on kuntoilumuoto, joka o erittäin suosittu monien etujensa takia. Kehonpainoharjoittelusta on tullut monien suosittelema yleinen kuntoilumuoto. Tällainen harjoittelu on ihanteellista varsinkin silloin, kun halutaan kuntoilla ajasta ja paikasta riippumatta. Kuntosalilaitteita ei välttämättä tarvita kehon vahvistamiseen ja lihasten kestävyyden kehittämiseen. Kehonpainoharjoittelun avulla myös ryhti paranee ja fyysinen kunto kehittyy, eikä kodin mukavuudesta tarvitse poistua.

Kehonpainoharjoittelun edut

Kehonpainoharjoittelu on käytännössä sarja fyysisiä harjoituksia, joissa kehon oma paino toimii vastuksena. Harjoittelussa ei tarvita painoja, kuntosalilaitteita tai erikoisvarusteita. Joogamatto tai muu pehmeä alusta ja tanko riittää, jotta jokainen lihasryhmä saa harjoitusta. Kehonpainoharjoittelu on tehokas tapa lisätä kiinteyttä ja lihasvoimaa. Kehonpainoharjoittelu lisää kestävyyttä. Samalla harjoitetaan useita eri lihasryhmiä. Harjoitusrutiineissa yhdistyy usein sekä kardiovaskulaariset että voimaharjoittelu, jolloin kunto paranee tehokkaasti. Kehonpainoharjoittelun avulla saa rakennettua tehokkaasti lihasmassaa, jopa nopeammin kuin kuntosalilla harjoittelemalla. Tällöin harjoittelu on koostettu suljetun kineettisen ketjun harjoituksista. Tälle harjoittelulle on ominaista erilaiset yhdistelmäliikkeet. Tällöin yksi raajoista on kiinnitetty tukevalle pinnalle ja liikkeet tehdään kiinnitetyn raajan ympärillä. Keho on pakotettu käyttämään useita niveliä ja lihasryhmiä samanaikaisesti, jolloin keho vahvistuu.

Tehokas painonpudottaja

Yhdistämällä kardiovaskulaarinen ja voimaharjoittelu saadaan tehokas treeni, joka sopii parhaiten niille, jotka haluavat kiinteytyä. Kehonpainoharjoittelu onkin erinomainen vaihtoehto, koska harjoittelussa yhdistyy molemmat harjoittelutavat. Kun lihasmassa vahvistuu ja se kasvaa treenatessa, myös aineenvaihdunta tehostuu. Samalla energiankulutus lisääntyy. Kehonpainoharjoittelu parantaa yleistä terveyttä, kuten myös muut liikuntamuodot. Harjoittelemalla säännöllisesti riski saada kroonisia sairauksia pienenee. Kunnon kohentuessa myös itsetunto paranee, ahdistus ja stressi vähenee. Säännöllisesti treenaavilla on myös vähemmän unihäiriöitä. Muita urheilulajeja harrastavat täydentävät usein liikuntaa kehonpainoharjoituksilla. Tällöin vartalon vakaus lisääntyy varsinkin vatsan ja lannerangan vahvistamiseen tähtäävällä harjoittelulla. Koordinaatiokyvyn kasvaessa myös loukkaantumisriski pienenee.

Treenaamista paikasta riippumatta

Kehonpainoharjoittelun yksi suurimmista eduista on se, että harjoittelemiseen ei tarvita erikoisvarusteita. Ei tarvitse lähteä kuntosalille tai hankkia kalliita laitteita. Kynnys aloittaa harjoittelu on hyvin pieni. Youtubesta löytyy loputon määrä harjoitteluvideoita, joten vaihtelu on klikkauksen päässä. Kehonpainoharjoittelua voi tehdä niin kotona, mökillä, puistossa kun missä tahansa muussakin paikassa. Harjoittelurutiini kannattaa kuitenkin suunnitella etukäteen. Tavoitteiden asettaminen ja niiden toteutumisen seuranta antaa lisämotivaatiota treenaamiseen. Harjoitella voi milloin tahansa, kun on sopiva hetki.

Kehonpainoharjoittelu sopii kaikille

Harjoittelusta on olemassa useita erilaisia muunnelmia, ja siksi se onkin ihanteellinen tapa liikkua niin aloittelijoille kuin edistyneille urheilijoillekin. Parhaat tulokset saavutetaan soveltamalla hyvää tekniikkaa jokaiseen harjoitukseen. Samalla riski loukkaantua pienenee. Ammattivalmentajan puoleen kannattaa kääntyä silloin, kun on epävarma oikeasta harjoittelutekniikasta. Liikkumista aloittelevan kannattaa aloittaa helpoilla, vähän vaikuttavilla rutiineilla. Fyysinen kunto kehittyy vähitellen, ja sen jälkeen voi vähitellen siirtyä tekemään vaativampia harjoituksia. Alkuun pääsee sillä, kun päättää aloittaa harjoittelun. Harjoitusohjelmia löytyy mobiilisovelluksista, Youtubesta ja erilaisilta verkkosivustoilta. Harjoitukset voivat koostua esimerkiksi lankkuharjoituksista, punnerruksista ja erilaisista kyykyistä. Liikkeiden suorittamiseen tarvitaan sen verran tilaa, että liikkeet on mahdollista tehdä kolhimatta itseään huonekaluihin tai muihin esteisiin. Joustavat vaatteet päällä harjoittelu on miellyttävää. Myös nesteytyksestä pitää muistaa huolehtia juomalla riittävästi vettä. Voit saavuttaa tavoitteesi sitkeyden avulla, älä siis anna periksi!

Tiesitkö? Tanssii tähtien kanssa -sarjan finalistit ovat ratkenneet. Semifinaalissa putosivat ex-jalkapalloilija Aki Riihilahti tanssiparinaan tanssinopettaja Katri Mäkinen. Juontajat Vappu Pimiä ja Mikko Leppilampi juotavat pidettyä ohjelmaa. Finaalissa nähdään laulaja Krista Siegfrids parinsa Anssi Heikkilön kanssa, Putouksesta tuttu Ernest Lawson parinsa Anniina Koivuniemen kanssa sekä kolmantena parina oopperalaulaja Waltteri Torikka tanssiparinsa Kia Lehmuskosken kanssa.