Miten saisi painon putoamaan pysyvästi? Poppakonsteja ei ole, vaikka monet muotidieetit lupaavatkin nopeita tuloksia. Viimeisin trendi laihdutusmarkkinoilla on ollut ketogeeninen dieetti. Toisille tämä vähähiilihydraattinen ruokavalio sopii, toisille ei. Tapoja laihduttaa on monia, joten kannattaa etsiä se itselle parhaimmalle tuntuva tapa.
Ruokavalio kuntoon
Mistä sitten kannattaisi aloittaa? Aloittaisiko karppaaminen, vai riittäisikö iltanapostelun lopettaminen? Valtakunnallisia ravitsemissuosituksia noudattamalla pääsee hyvään alkuun eli suosi kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja ja kiinnitä huomiota siihen, että käytät pehmeitä kasvirasvoja. Maitotuotteissa kannattaa siirtyä vähärasvaisten käyttämiseen. Sekasyöjä syö lihaa aterioilla ja muistaa kaksi kertaa viikossa syödä kalaa. Kasvisruokavaliota noudattava korvaa lihan soija- ja tofuvalmisteilla. Kovaa ja tyydyttynyttä rasvaa vältellään, samoin leivonnaisia ja muita sokeripitoisia herkkuja. Kasviksia syödään vähintään puoli kiloa päivässä. Määrä saattaa kuulostaa aluksi suurelta, mutta jos annoksen jakaa erilaisiin kasviksiin, josta osa on painavampia, ei määrä ole kenellekään ylivoimaisen suuri. Sitä paitsi, mitäpä sitä ei terveyden ja hyvinvoinnin eteen kannattaisi tehdä. Mikään ei ole kokonaan kiellettyä, joten ravitsemussuosituksia noudattamalla ei tule mieltä masentavia repsahduksia.
Ruokarytmi
Mikäli jätät aamiaisen väliin, syöt töissä lounaan, kotiin tultuasi päivällisen ja illalla napostelet, todennäköisesti havahdut jossain vaiheessa siihen, että ruokarytmiä voisi parantaa. Ateriavälit ovat liian pitkät, ja ajoittain saatat napostella koska koko ajan on vähän nälkä. Syö tukeva aamiainen aamulla herättyäsi. Turhaan ei sanota, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Mikäli työpaikallasi on lounasruokala, olet onnekkaassa asemassa, koska todennäköisesti saat helposti terveellistä ruokaa. Useilla lounaan ja päivällisen välillä saattaa olla kuusikin tuntia, joten kannattaa syödä iltapäivällä pieni välipala. Välipala voi olla pähkinöitä, hedelmä tai vaikkapa jogurtti. Päivällinen kannattaa kasata ravitsemussuositusten mukaisesti. Iltapalaksi sopii vaikkapa puuro, joka myös helpottaa nukahtamista. Muita pitää annoskoko kohtuullisena. Helppo psykologinen keino on ostaa pienempiä lautasia. Isolle lautaselle tulee helposti haalittua turhan paljon ruokaa.
Liikunnasta apua
Liikuntaa voi harrastaa mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, paitsi ihan hetkeä ennen nukkumaanmenoa ei kannata liikkua rajusti, ettei aiheuttaisi itselleen uniongelmia. Aamulenkki käynnistää päivän mukavasti. Moni suosii liikuntaa aamuisin, koska päivä saa energisen alun. Mikäli aamuisin väsyttää, ei ehkä ole parasta yrittää pakottaa itseään kuntosalille. Mikäli aamulla kaikki on vastenmielistä, ei kannata tieten tahtoen hankkia vastenmielisiä liikuntakokemuksia. Liikunnan aloittamisen jälkeen painonnousu saattaa harmittaa, varsinkin jos on aloittanut kuntosaliharjoittelun. Ei kannata huolestua, tällöin rasvakudos on varmastikin korvaantunut lihaksella, joka puolestaan on rasvaa painavampaa. Vaakaan ei kannata tuijottaa, peilikuva kertoo, kun keho alkaa kiinteytyä. Ripeä kävely on huomattavasti sohvalla makaamista paremmaksi keholle.
Nuku riittävästi
Väsyneenä tulee herkuteltua enemmän. Kiinnitä huomiota myös unirytmiisi. Keho tarvitsee riittävästi lepoa. Hyvin levänneenä jaksaa paremmin myös huolehtia terveellisestä ruokavaliosta, eikä tule repsahdettua suklaapatukoiden syömiseen. Väsyneenä puolestaan tulee helposti syötyä jotain, vaikka ei olisi edes nälkä. Riittävä unen määrä on noin 7-9 tuntia yössä. Unen tarve on yksilöllistä, toisille riittää vähempikin määrä unta. Jos aamulla herää ennen kellon soimista ja on virkeä, on saanut varmastikin nukuttua tarpeeksi. Unirytmistä ei kannata luopua viikonloppuina tai loma-aikoinakaan. Jos viikonloppuisin valvoo pitkään, tuntuu arkeen takaisin palaaminen uuvuttavalta. Joidenkin tutkimusten mukaan alle seitsemän tunnin unia nukkuvat ovat lihavampia kuin riittävästi unta saavat. Moni tunnistaa liikunnan ja ruokavalion vaikutuksen uneen, mutta harva ylipainon kanssa kamppaileva huomaa, että myös uni on tärkeä osa painonhallintaa. Lisäksi univajeisilla on erityisen suuri riski ylimääräiseen naposteluun illan tunteina.