Treenipäiväkirja on loistava apuväline silloin, kun haluat seurata harjoittelua ja kehitystäsi harrastaessasi liikuntaa. Mikäli seuraat harjoittelua, on myös palautumisen seuraaminen helppoa. Pystyt suunnittelemaan harjoituksesi siten, että ne ovat tehokkaita ja saat aikaan parempia tuloksia. Usein treenataan fiiliksen mukaan ja sarjapainot valitaan tunteen perusteella. Toistomääriä ei seurata, vaan tehdään sen verran kuin huvittaa. Jos harjoittelu ei ole suunnitelmallista, ei tuloksistakaan kannata odottaa kovin paljoa. Treeneistä saa huomattavasti enemmän tehoa irti, kun harjoittelee suunnitelmallisesti. Liikunnan ilon lisäksi on palkitsevaa, kun saavuttaa tavoitteita.
Kehityksen mittaaminen
Jos samalla treeniohjelmalla treenaa säännöllisesti sitä muuttamatta, ei kehitystä juurikaan tapahdu. Kehittymisen kannalta harjoittelun seuraaminen ja analysointi on tärkeää. Seurannan kautta näet edistymisen sekä tiedät, miten hyvin pärjäät. Netistä löytyy erilaisia lomakkeita joita voit käyttää apuna. Parhaiten kehittyvät pitävät treenipäiväkirjaa, jonka avulla he seuraavat tarkasti saavutettuja tuloksia. Jokainen harjoitus kertoo, missä on parannettavaa. Seuranta ei tarkoita ainoastaan sitä, että pidät kirjaa toistojen määrästä ja käytetyistä painoista. Kannattaakin seurata myös lepoaikoja, tempoja ja käytettyjä tekniikoita. Treenipäiväkirjasta tulee myös varmistuttua siitä, että harjoituksia tehdään säännöllisesti. Kehityt väistämättä, kun lisäät painoja, toistomääriä ja otat tehokkaampia tekniikoita käyttöön. Näin pystyt varmistamaan, ettet näytä samalta tai paina saman verran puolen vuoden tai vuoden päästä, vaan pystyt saavuttamaan tavoitteesi.
Lisää tehoa
Halutessaan voi nauttia erilaisia lisäravinteita, joiden avulla treenaamiseen saa lisää tehoa riippumatta siitä, mitä liikuntalajia harrastat. Keskitytään tällä kertaa kuitenkin treenipäiväkirjaan ja sen tuomiin etuihin. Treenipäiväkirjan avulla voi verrata tehtävää harjoitusta edelliskerralla tehtyyn vastaavaan harjoitukseen. Mitä painoja oli käytössä, monta toistoa tehtiin ja kuinka pitkät tauot olivat eri sarjojen välissä. Entä alkulämmittely ja sen sisältö? Loppuverryttelyäkään ei saa unohtaa. Kehittymisen edellytyksenä on jatkuva asteittainen kuormituksen lisääminen. Jos teit viime viikolla jalkakyykkyjä 80 kilon painoilla, lisää tällä viikolla joko toistojen määrää tai painovastusta. Ilman harjoitusten kirjaamista on mahdotonta seurata edistystä ja varmistaa, että harjoitukset etenevät. Muuten riskinä on jäädä junnaamaan samaa treeniä. Liikkuminen on aina hyväksi, mutta jos haluaa edistyä, ei se onnistu ilman suunnitelman noudattamista.
Palaute
Tavoitteiden saavuttamiseksi pitää olla selkeä suunnitelma. Oli kyse sitten laihduttamisesta tai jostain muusta asiasta, jonka haluaa saavuttaa. Mikäli onnistumista ei mitata, ei tiedetä, onko tuloksia saatu aikaan. Harjoituksen tulokset saadaan selville palautteen avulla. Treenipäiväkirja toimii palautetyökaluna, joka kertoo missä olet menossa suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Päiväkirja kannustaa tekemään treenit riittävän tehokkaasti varsinkin silloin, kun tavoitteena on kasvattaa lihasmassaa. Mikäli kaikesta huolimatta palautuminen hidastuu ja voimataso eri riitä harjoitteluun, on se merkki siitä, että kaikki ei ole ihanteellisella tasolla. Asia pitää korjata, ja treenipäiväkirjaa tutkimalla ymmärrät, mikä on mennyt vikaan. Mikäli et ole pitänyt kirjaa harjoituksistasi, on syyn selvittäminen lähes mahdotonta.
Tallennettavat tiedot
Harjoittelun etenemisessä kannattaa seurata sitä, mitä harjoituksia olet tehnyt, milloin ja kauan harjoitusten tekemiseen on mennyt aikaa. Hyviä lisätietoja ovat myös harjoittelussa ollut energiataso, mitä sarjoja teit ja kuinka monta toistoa sait tehtyä. Myös taukojen seuranta on tärkeää. Yksittäisten harjoitusten osalta kannattaa tehdä muistiinpanoja myös siitä, miten harjoitus onnistui ja mitä pitää parantaa seuraavalla kerralla. Kirjaamisessa on tärkeää olla rehellinen. Treenipäiväkirjaa pidetään itseään varten, ja jos treeneistä kirjaa ylös haavekuvan, ei etenemistä tapahdu oikeasti. Näin ollen puolikkaita toistoja ei lasketa harjoituksiin mukaan. Harjoitteluolosuhteissa voi tapahtua muutoksia esimerkiksi treeneihin käytettävän ajan takia. Kiireessä harjoitteluja ei ehditä tekemään samalla tehokkuudella kuin silloin, kun aikaa on käytettävissä riittävästi. Poikkeukselliset olosuhteet kannattaa kirjata, ja verrata treeniä edelliseen vastaavaan kertaan. Kirjaamalla harjoituskerrat otat vastuun treenaamisesta ja tuloksista itsellesi ja varmistat sen, että asiat etenevät haluamallasi tavalla.